eltorros.com połączona wyszukiwarka torrentów
Login Hasło zapamiętaj
Ładuje...
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika » GPS
TomTom6, Yakumo 300 Gps, 2 GB SD, Western and Central Europe. Dla inteligentnych

Użytkownik

Tematów: 1

Wysłano: 2008-02-15, 19:01

Witam

Powiem tak, jeśli ktoś powie co jest zgrane to jest naprawdę mistrzem w te klocki. I naprawdę pomoże mi dużo. Do boju czytam wszyskie sugestie.

Posiadam:
Pda Yakumo delta 300 Gps,
karta - 2 GB SD Memory Card
Mapa - Western and Central Europa

Opisze po krótce całą sytuację:
Kiedyś miałem tomtom5, i nie byłem zdowolony z map itd. Wgrałem około 5 miesięcy temu Tomtom 6. Nastąpiła rewelacja jedna mapa europy, a jeżdźę po europie.
Szybko zaczął szukać satelity, dosłownie kilkanaście sekund na starcie.

Od pewnego czasu nawigacja mi spowalnia, czasami robi duże błędy, bardzo długo wyszukuje satelity nawet do 20min, a jeżeli je złapie to bardzo często głubi, wystarczy przejechać pod małym wiaduktem (takim zwykłym w mieście) potrafi zgłubić satelity i przez następną 1 minutę szukać. Porostu myślałem że ją wyrzucę przez okno. Tak wariuje. Cały czas mam z nią problem. Napiszę pare rzeczy które już zrobiłem,aby coś usprawnić

1 wykasowałem całą kartę pamięci, sformatowałem i od nowa wgrałem tomtoma z instalką.
2. wiadomo odznaczyłem wszystkie punkty POI, które potrafią spowalniać
3 przed zainstalowaniem Tomtoma zrobiłem twardy reset PDA
4. Zamknełem wszystkie programy przez wejście w ustawienia>uruchomione programy>zatrzymaj wszystkie
5.Pojemność mojej pamięci:
a)całkowita pamięć główna 62.82MB
- pamięć podzielona jest na dwie cześci nazwana tak
Pamięć : Program:
Przydziel: 31,88 MB Przydziel 31,44 MB
W użyciu 7.00MB W użyciu 5.74MB
Wolna 24,38MB Wolna 25.70MB

b)karta pamięci
-calkowita pamięć karty 1960.03MB
-w użyciu 1728.74MB
-wolna 231.29MB
6.Widomo,że stare adresy nie zapisane są w pamięci, bo zainstalowalem od nowa, a zresztą kartę mam zabezpieczoną przed zapisem.

Proszę o poradę co się dzieje, lub co się stało że tak pogorszyła się praca tego urządzenia.
Czekam na rozsądne odpowiedzi. Jeżdżę dużo po niemczech i Polsce po prywatnych adresach i byłem bardzo zadowolony. Niestety nie mam pojęcia co zrobić. Myśle że odpowiedź kup sobie antenę zew, jest odpowiedzią nie na miejscu ponieważ na antenie wew. jeździłem bardzo dużo i nie miałem nigdy problemów.

Pozdrawiam
mxc

Administrator

TinyNET :)

Tematów: 41

Wysłano: 2008-02-15, 19:48

A sprawdzałeś baterię czy dobrze się trzyma ? Czy styki dobrze przylegają ? Ktoś tu miał taki podobny problem z innym urządzeniem i to się okazało rozwiązaniem.
Tiny Net is a death sentence, it's net and it's tiny...

Użytkownik

Wysłano: 2008-02-16, 14:40

Dziękuję za pierwszą odpowiedź, bareię ładuję w samochodzie lub w domu. Naładowana dziś na FULL , po przejechaniu 15km po mieście nie zlokalizował pozycji. Tylko na podglądzie widaj jak pracują szare paski z satelitami, ale w moim urżądzeniu musza zmienić kolor na niebieski. Ale wrazie czego gdzie sprawdzić styki bateri wew. Jeżeli to może byc problem to proszę o potpowiedź.

Użytkownik

Tematów: 4

Wysłano: 2008-02-16, 17:30

jesli chocidz o slaby sygnal GPS, jeden z moich odbiorników BT zachowuje się podobnie, wciąż podaje że określił pozycję tylko 2D. Widoczność satelitów jest taka sama jak drugiego GPS (ale do części z nich jakby nie potrafił rozwiązać N, tym samym nie łapie fix'a względem nich), podejrzałem plik z logami gps, okazalo sie ze brakowało jednych danych dotyczacych prędkości i współrzędnych geograficznych. Swój odbiornik mogłem podpiąć do komputera i przeprogramować zakres wysyłanych informacji. druga opcja to tak jak pisze Szejqer, problemy z zasilaniem, przy słabej baterii lub zanikach zasilania, z odbiornikiem dzialły mi się różne cuda, słąby sygnał GPS lub zrywanie połączenia z PDA. Mozliwe że to Ci jakoś pomoże w rozwiązaniu problemu.
HTC Himalaya wm5
HTC Himalaya wm6.1
HTC BlueAngel wm6

Użytkownik

Wysłano: 2008-02-16, 19:57

ANTEJ - DZIĘKI
Ale nie bardzo rozmumiem, jak mogę sprawdzić czy mam problem z zasilaniem? PDA ładuje mi sie do pełna sygnalizuje ten fakt zielona dioda LED, także nie rozumiem. Czy ktoś może mi to wyjaśnić.
Pozdrawiam

Użytkownik

Tematów: 4

Wysłano: 2008-02-17, 09:36

przede wszystkim musze obejrzec sobie w necie to PDA,z wapu chwilowo nie mam jak. Masz mozlwosc trzymania go na zasilaniu zewnetrznym w aucie? bateria dla PDA i modulu gps jest wspolna no to chwilowe zaniki napiecia(luzny styk do baterii)wplywalyby takze na prace PDA. czy ten sprzet ma mozliwosc pozostwienia go bez zasilania na np.dzien? I czy potem da sie go postawic? jednym ze sposobow na GPS jest odlaczenie baterii,zeby stracil wszystkie ustawienia i startowal z ustawien fabrycznych

Edit.
dobra juz go sobie obejrzalem:)skoro tam jest WM2003 to to zwykly PDA, sprobuj wyjać z niego baterie, i postawic wszystko od poczatku(chodzi przede wszystkim o restart GPS)

a jeszcze jedno....czy przypadkiem nie zmieniales ostatnio auta na np takie z podgrzewana/antyrefleksyjna szyba? Odbiorniki GPS sa wrazliwe na multipathing czyli wielokrotne odbicie sygnalu z satelitów (blaszane powierzchnie,lustro wody, szyby bardzo zniekształcają sygnał, a podgrzewane lub antyrefleksyjne szyby sa w tym bardzo skuteczne)

Edit.2
na allegro znalazlem cos takiegoLink widoczny tylko dla zalogowanych
i teraz juz nie jestem pewien czy ten sprzet dobrze zniesie odlaczenie od zasilania na dłuzej, moze sie okazac ze nie wstanie. Moze ktos kto zna lepiej tą nawigację mogłby sie wypowiedziec ??

Edytowano 2008-02-17, 11:17 przez Antej
HTC Himalaya wm5
HTC Himalaya wm6.1
HTC BlueAngel wm6

Użytkownik

Wysłano: 2008-02-17, 16:15

Antej - dzięki
Szyba odpada, nie zmieniałem, a pozatym już go testowałem pieszszo. I ma problemy z gps. Nie wydaje mi się że można wyjąć z niego baterię, chyba że muszę obudowę rozkręcić , to pewnie gdzieś ona tam jest ale zapewne przylutowana na stałe.
Ale ok rozładuję go na maxa i zobaczę.
Wiem że traci wszystkie ustawienia. Ale czy twardy reset to nie to samo?, wtedy też traci wszystkie dane.
Zobaczymy
Pozdrawiam

Użytkownik

Wysłano: 2008-02-19, 07:12

No witam Was szukałem i szukałem i znalazłem. Podziele się tym co kosztowało mnie parę dobry dni poszukiwań.
Więc tak poprostu jeżeli ktoś wie co to przewód koncentryk to będzie wiedział dlaczego nie działają anteny. Po rozkręceniu obudowy anteny zobaczyłem że przewód od PDA do anteny tak jakby sie złamał tzn ekran się urwał i tylko na tym wew. przewodzie sie trzymał. Więc już nie długo pośmigam sobie na mej wdzięcznej nawigacji.

Pozdrawiam

Użytkownik

Wysłano: 2008-02-19, 07:18

Sprawa rozwiązana .

I teraz to może służyć dla innych.
Jeżeli komus to pomoże to proszę się wpisać jestem ciekaw czy ktoś ma/ miał taki przypadek.

miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika » GPS
  1. Fajne Opisy GG • 

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)