Login Hasło zapamiętaj
Ładuje...
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » Symbian UIQ
Czy P990i jest aż tak zły?

Użytkownik

Tematów: 10

Wysłano: 2007-05-31, 04:20

Wczoraj byłem na forum centrumSE i tam pisali straszne rzeczy o p990i, że jest wiele wiele wiele gorszy od starszych modeli sonyericssona, czy jest to możliwe, że ten fon jest aż tak zły? Przecież jakby to nie było, to telefon z górnej półki bardzo dobrego producenta... Czy wy też spotkaliscie się z takimi złymi opiniami o tym telefonie?

Użytkownik

Tematów: 2

Wysłano: 2007-05-31, 06:34

Najlepsze co bylo w starszych modelach PXXX to duzy, wygodny display ! A w P990 wpakowali klawiature qwerty w miejsce dolnej czesci wyswietlacza (tak jak by klawiaturka wirtualna byla zla) Poza tym z wygladu tez mi sie nie podoba.
Niepokorne dziecko Henry"ego Forda

Użytkownik

Tematów: 0

Wysłano: 2007-05-31, 13:27

Mam P990i, wiec pytaj konkretnie...
Ma swoje zalety jak i wady, jak wszystko :)
Przy okazji, polecam Ci rowniez strone Link widoczny tylko dla zalogowanych.

Użytkownik

Wysłano: 2007-05-31, 16:47

To co tam pisano o p990i to szok, mimo że to forum o sonyeryku, więc zawsze opinie są tam na in plus. W sumie WSZYSTKIE komentarze były super krytyczno- rozpaczliwe, a tylko chyba jeden był na tak, ale z licznymi zastrzeżeniami. Z tego co pamiętam, to strasznie się wiesza i nie pomaga wgranie najnowszego softu, dźwięk jest tragiczny, w sumie mało co tam działa... Gdy to czytałem, to byłem w szoku.

Użytkownik

Wysłano: 2007-05-31, 18:50

Kurcze, w takim razie pozostaje mi juz tylko wizyta u psychiatry...
Wieszaly i wieszaja sie egzemplarze posiadajace wczesniejszy soft oraz te, ktore zostaly pozbawione oryginalnego systemu, czyli firmowane (brandowane) przez Orange.
Ich soft jest wrecz tragiczny i prawde powiedziawszy jeszcze nie slyszalem na jego temat dobrego slowa.
Od dluzszego czasu dostepne oryginalne oprogramowanie jest bardzo dobre, a najnowsze wrecz wysmienite.
Oczywiscie nie jest pozbawione wad. Ale nie ma rzeczy doskonalych, no moze poza mna :P
Najnowszy soft jest bardzo szybki i stabilny, o czym przekonasz sie czytajac wypowiedzi osob posiadajacych go ba swoich smartfonach.
Od siebie dodam, ze nim kupie jakikolwiek sprzet robie bardzo staranne i gruntowne rozeznanie, mimo ze znam dany sprzet.
Tak bylo rowniez w przypadku SE P990i. Tak bedzie z kazdym nastepnym.
Przetestowalem WLAN, GPRS, aparat etc., wszystko dziala tak jak powinno.
Jedyne, czego nie sprawdzilem w dzialaniu to UMTS, ale w mojej okolicy jeszcze nawet nie wiedza co to jest i po co.. 8|
Edytowano 2007-05-31, 19:16 przez Pieka

Użytkownik

Tematów: 3

Wysłano: 2007-05-31, 18:54

eclips, uwazasz ze ekran w p990 jest gorszy niz np w p800? co z tego ze dali klawiaturke jak ekran ma i tak wieksza rozdzielczosc?
MacBook Pro, iPhone 3G 16GB White, Nokia E71 :)

Użytkownik

Wysłano: 2007-05-31, 19:11

Dla mnie wazniejszy jest akurat rozmiar tego displeya niz rozdzielczosc. Fakt ze w P800 ta jakosc byla slaba i malo kolorow ale juz w P900/910 niczego nie brakuje.
Niepokorne dziecko Henry"ego Forda

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-01, 05:16

SE Pxxx znane I lubiane byly ze wzgledu nie tylko za swoja wielofunkcjonalnosc , ale takze wlasnie za duzy I wygodny -wczesniej wspomniany- wyswietlacz , mocno zdziwilo mnie gdy ukazal sie P990i zmniejszony o jedna z swoich zalet (wyswietlacz) i mikro-klawiaturka qwerty dobra tradycja zostala przerwana . Jednak nierozsadne i dziwne bylo by stwierdzenie ze SonyE nagle calkiem odeszlo od dobrych zwyczjow produkcji super fonow , po wielu dobrych doswiadczeniach z moim p800 i rownie dobrych doswiadczeniach znajomych z modszymi erykami jestem pewien ,ze te domniemane wady sa wymyslem zawistnych uzytkownikow NOKII(fuj) ;)

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-01, 08:44

Widze, ze jak jeden maz czepiacie sie wyswietlacza... To wiele mowi ;)

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-01, 09:47

Niestety .... napewno to czcze czepianie i fonik jest SuperElegancko funkcjonalny , ale uzywam teraz htc wizard i powiem , ze jest wiele sposobow zeby fon mial funkcjonalna klawie ;) . Dodatkowo z zupelnie innej branzy (telewizorow), w kwestji rozmiarow ekranika , w zwiazku z szalem na "HD ready" pelnym HD itd. zostaly przeprowadzone badania . Co dla przecietnego odbiorcy jest wazniejsze czy wielkosc wyswietlanego obrazu , czy tez jego rozdzielczosc , no i niestety/stety pozytywniejsze odczucia powoduje wiekszy "obraz" (kina i "bitwa pod grunwaldem" Matejki rulez) , oczywiscie PPC to nie TV , a uzytkownicy PPC do przecietnych nie naleza ;)

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-01, 12:06

Temat dotyczy smartfonow, scislej P990i, a nie ppc, wiec tego typu porownania juz chocby z tej przyczyny skazane sa na niepowodzenie.
Nie zgodze sie z Twoim stwierdzeniem, ze uzytkownicy ppc nie naleza do przecietnych, bo jest wrecz odwrotnie.
A jak patrze na logike wypowiedzi co poniektorych, to czasami mam wrazenie, ze ponizej ;)
Kaxdy dzien czytam wiadomosci, komentarze i posty na pdaclub.pl, wiec mam jako takie rozeznanie...
Wizard i jego pochodne, dobry sprzet, ale juz delikatnie mowiac przestarzaly.
Pomysl nad M700.
SE P990i aktualnie jest bardzo dobrym i funkcjonalnym urzadzeniem, a jesli wezmiesz pod uwage informacje, co prawda na te chwile bedace bardziej w formie plotki, ze prawdopodobnie bedzie mozliwy upgrade do najnowszej wersji symbiana, a co za tym zdecydowanie zwiekszy sie komfort i mozliwosci, to zaczyna sie robic bardzo ciekawie
:)

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 08:03

mialem P910i, qmpel ma p990, wg mnie p990 to porazka, moze nowszy soft cos zmieni ale wieszal sie w moich rekach co 15 minut, odpalajac 2-3 aplikacje. wyswietlacz to krok w stecz (wielkosc a co za tym idzie wygoda) brak edge to kolejny minus, w suumie zadnych plusow poza WiFi to cudo nie ma. SE schodzi na psy...

Użytkownik

Tematów: 6

Wysłano: 2007-06-02, 19:28

Marwac.... ,czlowieku nie przesadzaj,usmialem sie jak napiszales ze wieszal sie p910i co 15 minut hmm ..,po Twoich postach widac ze nie masz zielonego pojecia o pxxx.Kolega Pieka ma duzo racji....

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 19:40

Wawel a moze czytal bys ze zrozumieniem? Z czego co widzialam to @Marwac pisal o p990 ze mu sie zawieszal co 15min. a nie p910i :p

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 19:46

Eeeeetam,czepias sie..., tak czy siak Pieka ma racje..., :>
Edytowano 2007-06-02, 19:53 przez Wawel

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 19:57

@Wawel - Znasz mnie, wiec wiesz, ze wszelkie osady opieram na wlasnych doswiadczeniach i sprzetach.
Dziekuje :)
Nie konstruuje opinii na temat czegokolwiek po kilkuminutowej zabawie z czyims telefonem.
Fak, ze zle zrozumiales tresc posta, ktory wskazywal na problemy z P990, a nie P990i, ktory obecnie znajaduja sie w sprzedazy :P
A temat dotyczy P990i, a nie P990 :D
Jak sam widzisz, on nawet tego nie zrozumial...

@Rozyczka - Kolega, o ktorym piszesz nie potrafi dyskutowac, tylko obrazac i zniewazac innych.
Ty natomiast piszesz posta pod postem, co stanowi lamanie wszelkich regul panujacych na forach internetowych ;)

Wypowiadam sie majac w rece SE P990i, a nie bazujac na opiniach innych, a to podstawowa roznica miedzy mna, a drugim dyskutantem.
Pomijam fakt zerowej znajomosci netykiety z jego strony.

Edytowano 2007-06-02, 20:00 przez Pieka

Użytkownik

Tematów: 9

Wysłano: 2007-06-02, 20:02

Wlasciwie to nie bawilem sie P990i, ale jak do tej pory to wiekszosc opinii na jego temat jest negatywnych.
Nie wiem ile w tym prawdy bo jeszcze nie mialem okazji go testowac.
Jednak weglug samych danych technicznych to moim zdaniem SE serii P cafaja sie wzgledem np. Nokii ktora ostatnio robi duze kroki do przodu.
Za czasow P800/P900 nie bylo zadnej nokii ktora moglaby im dorownac.
Gdy pojawil sie P910i to nie byl juz taki bezkonkurencyjny jak poprzednie modele z powodu np. braku chociazby EDGE i ze swoja kamera VGA nie byl niczym fascynujacym.
Gdy na rynku pojawil sie P990i to w sprzedazy byly juz Nokie ktore mialy to samo a nawet wiecej niz on.
Z mojego punktu widzenia to zloty okres SE serii P juz dawno minal a mnie zostaly jedynie wspomnienia z okresu gdy mialem P800 i P910i...
Edytowano 2007-06-02, 20:05 przez PiXel
pixel@minikomp.com
http://hyperscript.republika.pl/mobilezone_cs_line.gif

Użytkownik

Tematów: 13

Wysłano: 2007-06-02, 20:10

A ja wlasnie zastanawiam sie wlasnie nad tym P990i. Byl taki w komisie za 850. Facet nie chcial P910i i doplaty. Mimo roznych opinii to jednak nowszy model, a jak kazdy tel ma wady i zalety, a ze co dla jednego jest wada to dla innego jest zaleta. To kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje.

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 20:46

@PiXel - Bazujesz na opiniach innych, Twoja sprawa.
Pytales jaki jest, wiec napisalem, co o nim sadze i jak sie sprawuje.
Uwazasz, ze lepsza Nokia, bierz Nokie, obys nie zalowal, oby...
Jakis czas temu zaczytalem sie w tematach dotyczacych Nokii, nawet tych najnowszych za niecale 3000zl i musze stwierdzic, ze jestem przerazony.
Ale to tez tylko na podstawie opinii innych lub bardziej problemow jakie maja z Nokiami.
Doszedlem do wniosku, ze jesli mialbym zmieniac P990i na cos innego, to tylko na pocketa z rodzaju x500, czy M700.

@FUX - Marnie Ci idzie to moderowanie, wybacz szczerosc.
Pozwalasz na obrazanie innych w swoim dziale? Wczytaj sie troszke w temat i przemysl to prosze.
W przeciwnym razie bedzie tu nieprzyjemnie, a chyba nie o to chodzi, prawda?

uwagi co do mojej pracy prosze kierowac do adminow - staram sie wywiazywac z ich zalecen odnosnie moderowania MK

Uwagi kieruje personalnie do Ciebie i nie bede tego zmienial.
Jesli jednak nie potrafisz badz nie chcesz powaznie zajac sie tym, co robisz, to przykro mi. Podobno zaczyna sie tu wszystko od nowa, szkoda tylko, ze na stary sposob.
W zwiazku z tym nie jestem pewny, czy chce w tym brac udzial, wiec zapewne zostawie Was w swoim towarzystwie./Pieka

Edytowano 2007-06-04, 16:12 przez FUX

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 21:09

Cytat:

@PiXel - Bazujesz na opiniach innych, Twoja sprawa.
Pytales jaki jest, wiec napisalem, co o nim sadze i jak sie sprawuje.
Uwazasz, ze lepsza Nokia, bierz Nokie, obys nie zalowal, oby...
Jakis czas temu zaczytalem sie w tematach dotyczacych Nokii, nawet tych najnowszych za niecale 3000zl i musze stwierdzic, ze jestem przerazony.
Ale to tez tylko na podstawie opinii innych lub bardziej problemow jakie maja z Nokiami.
Doszedlem do wniosku, ze jesli mialbym zmieniac P990i na cos innego, to tylko na pocketa z rodzaju x500, czy M700.

To nie ja pisalem temat :>

Ja nic nie uwazam ani nie twierdze tylko stwierdzam fakt, ze SE cofa sie wzgledem Nokii pod wzgledem funkcjonalnosci i to nie ulega watpliwosci.

Edytowano 2007-06-02, 21:10 przez PiXel
pixel@minikomp.com

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-02, 21:21

Cytat:

Nokia zawsze byla w tyle pod wieloma wzgledami i obecnie nie jest inaczej.

Kiedys byla, ale jak juz pisalem zrobila ogromny krok do przodu.
Powiedz np. w czym P990i jest lepszy od N95 ??
Bo odpowiedz brzmi - w niczym.
N95 bije na glowe P990i pod kazdym wzgledem.
Za czasow P800/900 nie bylo takiego przypadku.
pixel@minikomp.com

Użytkownik

Tematów: 13

Wysłano: 2007-06-02, 22:37

Sory ze sie wtrace. Czym rozni sie od n95? Przede wszystkim cena. Podalem cene P990 watpie czy za ta cene nokie mozna kupic, a parametry? to wszystko zalezy kto czego oczekuje. Dla mnie wazne wi-fi bo moje mieszkanie znajduje sie w zasiegu. Stalego lacza nie mam tylko ryczalt wiec zastanawiam sie.

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-04, 04:51

Nie wygłupiąj się, bo jak by nie było, to ty tu najlepiej znasz się na p990i, bo go masz, oraz wogóle jesteś dobry w te klocki, dlatego jesteś tu bardzo potrzebny! Nie obrażaj się też na naszych kolegów, bo przecież sami zaznaczyli, że swoją wiedzę czerpią tylko z chwilowym obcowaniem z tym sprzętem. Fajnie się czyta takie kłótnie, bo osoba postrona ma wtedy wiele zabawy, jednak w perspektywie forum na tym traci, bo ludzie zniechęcają się do zabierania głosu, dlatego wszystkim tu ogłaszam PAX PAX PAX

Użytkownik

Wysłano: 2007-06-08, 22:10

nie wiem czy moge.. wszak laik jestem posiadający P990i. kocham ten telefonik.. mimo znikomych zmian, korzystanie z niego jest samą przyjemnoscia. nie wiesza mi sie, mimo navigacji, słuchania muzyki badz tez robienia całkiem niezlych zdjec :) nie robie z tego tele komputera, uzytkuje go ostro. ps.o upadkach kilkunastu nie wspomne ;) chodzi bez zarzutu.. a wyglad.. hmm oki. brakuje mi w nim cholernie zamocowania na pasek ;) ;)

Użytkownik

Wysłano: 2007-09-18, 09:28

moze troszke stary temat odgrzebie ale tak sie sklada ze jestem posiadaczem tego telefonu juz od prawie 6 miesiecy a wczesniej mialem nokie E70. Powiem tak ze z E70 wzialbym dwie rzeczy :) wiecej RAMu i rozdzielczosc wyswietlacza. A propos wyswietlacza to wszyscy co sie go tutaj czepiacie ze mniejszy to przeciez on wciaz ma ta sama przekatna 2,8 cala wiec wcale mniejszy nie jest :) Najnowszy soft jest bardzo stabilny i lepiej gospodaruje pamiecia na dowod tego podam ze na E70 po uruchomieniu 2 aplikacji w javie bylo koniec jazdy a tutaj nie ma tego problemu mimo mniejszej ilosci RAMu. Brak EDGE to fakt ale jest UMTS a ze ja mam ten zasieg wiec nie narzekam, no i ma WIFI. Zdjecia wychodza calkiem niezle ale jest oczywiste ze zaden fon nie zastapi dorego aparatu, a na takie przypadkowe uzytkowanie zupelnie jest wystarczajacy. Coz moglbym powiedziec w tej chwili nie widze sensu i modelu na ktory bylby sens sie przesiasc i poki co czekam na nastepce serii P, ktory ma sie ukazac w 2008 roku.

Użytkownik

Wysłano: 2007-10-03, 11:15

Tak czytam tu Wasze dywagacje na temat tego czy P990i czy to dno czy nie. Czepiacie się, że ma mniejszy wyświetlacz, a na moje oko i to co nieraz widziałem to powierzchniowo jest taki sam tylko jest krótszy, za to szerszy. Dwa. UMTS i wi-fi na pewno przemawiają na plus. Kolejna rzecz to aparat, w P910i VGA to porażka jakich mało. Wygląd nowego - kwestia gustu, a o nich się podobno nie dyskutuje. Co wg mnie na minus to na bank "ślepa klapka" - sztuka dla sztuki. I ostatnie co mnie najbardziej rozczarowało to jog dial... W P910i mam je czterokierunkowe, właściwie można tylko dzięki niemu obsługiwać podstawowe funkcje telefonu (np. podczas jazdy autem choć to zabronione :-p)

Tyle moich wywodów :)

~ Sony Ericsson P1i ~ Pentagram PathFinder P3100 ~ HBH-608 ~

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-02, 21:21

Mam P990i zalety UMTS aparat 2MPx z auto focus ale ma jakąś wade bo pokazuje linie w pionie i poziomie w trybie nocnym?W pierwszej wersji oprogramowania jaką posiadałem często restartował,mimo tego że wszystkie aplikacje były pozamykane? Teraz jest z tym spoko bo zrobiłem aktualizacje. Ale wymienie teraz wady.Brak ustawienia podtrzymania sesji na internecie (rozłącza sesje będąc w przeglądarce?) i nie mogę tego ustawić? Druga sprawa bardzo ciche dżwięki budzika (bym zaspał!) Trzecia sprawa to kiczowata przeglądarka (nie doszedłem jeszcze do opcji zaznaczania tekstu i kopiowania do notatnika fragmentów,oraz zapisywania grafiki?)Wydaje mi się że interfejs jest zbyt uproszczony,aż nie wiadomo jak to wszystko poustawiać! Telefon który miałem poprzednio P910i mogę szczerze powiedzieć,to BIZNES klasa a ten dla szpanerów. I nieco się zawiodłem po zakupie,a miałem P800 P910 więc funkcjonalnie jest gorszy!Ale to moje zdanie. :ckm:
Edytowano 2007-11-02, 21:22 przez Arni

Użytkownik

Wysłano: 2008-01-09, 21:30

Pieka biore jutro p990i,ale fon jest z orange,pomozesz mi na poczadku? pozdr.

Użytkownik

Wysłano: 2008-01-10, 09:35

A nie lepiej P1i, z tego co się orientuję też jest dostępny w Orange?
~ Sony Ericsson P1i ~ Pentagram PathFinder P3100 ~ HBH-608 ~

Użytkownik

Tematów: 5

Wysłano: 2008-01-10, 11:37

upgradujcie do najnowszego softu a nie stekacie jak stare baby :-) ja mam najnowszy z strony SE zero zawiechow wszystko smiga az milo :) telefon super duza odskocznia od se p910i w ogole calkowicie inna klasa mamy i umts i wi fi i dobry aparat :P

Jarek nie bluzgaj :>

Edytowano 2008-01-11, 22:20 przez Popay

Użytkownik

Tematów: 5

Wysłano: 2008-01-10, 11:39

jedyna wada to brak oprogramowania np. agilemessenger by mi sie przydal :)
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » Symbian UIQ

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)