Wysłano: 2007-11-22, 10:09
Dawno nie wyskrobałem żadnego porządnego artykułu... Powinienem się wykazywać, jednak życie z zegarkiem w ręku na to nie pozwalało. Znalazłem w końcu trochę czasu i postanowiłem znowu coś "popełnić" - tym razem celem mojego ataku są fony działające w oparciu o system Symbian UIQ. Zaczynamy? Dzień dobry... W dzisiejszym programie dowiemy się co zrobić, aby nasz fonik uzyskał (w miarę...) indywidualny wygląd. Tutorial ten jest przeznaczony dla telefonów z wymienną pamięcią - M6ooI, P1i, P99oI itp. - jeżeli masz W95oI musisz sam pokombinować - porady znajdziesz na końcu tego artykułu.
Nie ponoszę ŻADNEJ odpowiedzialności za to, co się stanie z Twoim telefonem - wszystkie operacje wykonujesz na własną odpowiedzialność i własne życzenie: ja Cię do tego nie zmuszam... ;-) Mimo braku ingerencji w pliki systemowe (mod polega tylko i wyłącznie na korzystaniu z priorytetów zainstalowanego software'u) zawsze może pójść coś "nie tak" - przeczytaj do końca ten tutorial zanim zaczniesz coś "rzeźbić"!ZMIANA FONTÓWZacznijmy od rzeczy najprostszej, czyli zamiany fontów w naszym telefonie. Operacja jest banalna - do jej wykonania potrzebujemy... swojej czcionki, znaczy takiej która nam się podoba i którą chcemy mieć w naszym fonie. No i DCU-60 albo czytnika kart...
Jedyny warunek: czcionka musi być "rozbita" na 4: REGULAR, BOLD, ITALIC, BOLD ITALIC - czyli potrzebujemy cztery pliki danej czcionki. Oczywiście istnieje możliwość wrzucenia różnych czcionek dla BOLD, ITALIC itp. - zawsze warto poeksperymentować... Z pojedynczymi czcionkami nie próbowałem ale domyślam się, że w przypadku braku jakiejś czcionki podstawi tylko tą, którą znajdzie - reszta będzie standardowa. Gdy mamy już czcionkę musimy ją odpowiednio nazwać. I tak: czcionka REGULAR ma mieć nazwę Sans-Serif_Latin-Regular.ttf, BOLD - Sans-Serif_Latin-Bold.ttf, ITALIC - Sans-Serif_Latin-Italic.ttf i analogicznie BOLDITALIC - Sans-Serif_Latin-BoldItalic.ttf. Należy zwrócić uwagę, czy dana czcionka obsługuje polskie znaki - po jej otwarciu powinniśmy ujrzeć ZAŻÓŁĆ GĘŚLĄ JAŹŃ a nie JACKDAWS LOVE MY BIG SPHINX OF QUARTZ. Jeżeli wrzucimy fonta nieobsługującego polskich ogonków to w fonie zamiast ą, ę itp pokażą się kwadraciki. Chyba że ktoś korzysta z angielskiego menu...
Jedziem z tym śledziem: podłączamy fona lub kartę do kompa, wchodzimy na D: (czyli kartę pamięci), tworzymy katalog o nazwie RESOURCE, w nim tworzymy katalog FONTS. Do niego kopiujemy nasze czcionki o zmienionych wcześniej nazwach, odłączamy fona, wykonujemy restart i voila! Mamy nowego fonta. Bez flashowania, ingerencji w soft itp. Dzięki temu, że telefon najpierw szuka na karcie czyta naszą czcionkę zamiast systemowej. Proste? :mrgreen: Jak usunąć czcionkę albo zamienić na inną chyba już nie muszę tłumaczyć...
Tak wygląda fon ze zmienioną czcionką - niestety bez polskich znaków, ale mi się po prostu podoba (mam zamiar dorobić polskie czcionki, jednak ostatnio brakuje czasu; osoby chętne do pomocy w tworzeniu "ogonków" zapraszam - udostępnię tutorial oraz program):
ZMIANA IKON BATERII, ZASIĘGU ETC.Następna operacja dzięki której możemy coś zmienić to zmiana ikon baterii, zasięgu, BT, IrDy, blokady klawiatury itp.
Co nam będzie potrzebne:
- manager plików np. X-Plore - wersja STD jest darmowa, wersja PRO jest płatna... Nie muszę chyba tłumaczyć, do czego służy Gugle... Nie jest to koniecznie niezbędne - łatwiejszą opcję opisałem dalej.
- MBMTool - w załączniku;
- trochę umiejętności w obróbce grafiki - wystarczy podstawowa znajomość np. GIMP'a i IrfanView (moje ulubione... )
- trochę dłubania w Guglach - można znaleźć naprawdę fajne ikonki, które można dostosować do naszych potrzeb.Na początku odpalamy X-Plore, wchodzimy na C:, katalog RESOURCE, wyszukujemy katalog ZSBLIB, tam mamy pliczek ZSBLIB.MBM. Kopiujemy go na kartę pamięci - KOPIUJEMY, nie PRZENOSIMY! Przeniesienie grozi brakiem możliwości włączenia telefonu i koniecznością flashowania - z tego co wiem XS++ w wersji v3.1 obsługuje telefony oparte na platformie SYMBIAN UIQ v3, jednak nie polecam stwarzania sobie kłopotów... Następnie wrzucamy nasz pliczek do kompa. Alternatywą jest ściągnięcie z netu gotowych plików ZSBLIB.MBM - już przerobionych bądź też oryginalnych.
Gdy mamy już ZSBLIB.MBM odpalamy MBMTool. Wygląda to mniej więcej tak:Link widoczny tylko dla zalogowanych Funkcje zostały opisane na zdjęciu, więc nie będę się rozpisywał - wszystko wyjdzie "w praniu"...
Otwieramy nasz ZSBLIB.MBM. Co dalej: w lewym oknie pojawi się kolejny numer i opis grafik zawartych w naszym pliku MBM (rozdzielczość, ilość BPP) a w prawym oknie podgląd danej grafiki. Grafikę którą chcemy zastąpić USUWAMY i klikamy na IMPORTUJ GRAFIKĘ Z PLIKU *.GIF. Grafika powinna mieć oczywiście rozmiar dopasowany do zastępowanej grafiki - do tego posłużą nam nasze umiejętności w obróbce grafiki... :mrgreen: Wybieramy plik i klikamy OTWÓRZ. Plik powinien pojawić się na liście jednak nie ma przypisanego numeru. Co zrobić? Proste - za pomocą strzałek umieszczonych pod listą grafik przesuwamy go w odpowiednie miejsce (w miejsce zastępowanego pliku ofkoz...) i już. Nie musimy zmieniać jego nazwy na odpowiedni numer - podczas zapisu pliku MBMTool sam nada mu odpowiednią nazwę odpowiadającą jego pozycji na liście. Ważną rzeczą jest zmiana palety kolorów na 24BPP Color - unikniemy dzięki temu przekłamań kolorów w czasie odczytywania grafiki przez telefon. Jak zapewne zauważycie każdy plik graficzny ma swój odpowiednik w postaci negatywu - jest to tzw. "maska" - dzięki niej telefon widzi co ma wyświetlać, a co nie. Maska polega na zamianie białego koloru z pliku grafiki w czarny w pliku maski. Podsumowując: w masce to, co ma być niewidoczne (np. pole dookoła ikony baterii) musi być czarne, a to co ma być widoczne (sama ikona) musi być białe. Paleta kolorów dla maski pliku powinna być ustawiona na 8BPP Mono.
Gdy już podmienimy wszystkie pliki które chcemy zapisujemy plik jako ZSBLIB.MBM.
Następną operacją jest oczywiście wrzucenie plików do telefonu. W tym celu w naszym ulubionym ;-) katalogu RESOURCE tworzymy katalog ZSBLIB i tam kopiujemy przerobiony przez nas plik. Standardowo restart i już - analogicznie jak poprzednio fon dłubie najpierw na karcie i czyta naszą grafikę a nie swoją...
Przykładowy zrzut z mojego fona:
STRUKTURA W KATALOGU RESOURCEW katalogu RESOURCE znajdują się następujące katalogi:apps
W tym katalogu znajduje się plik ALaunchIcon.mbm w którym są dane dotyczące ikon w menu głównym. Niestety jeszcze nie rozgryzłem jak zmienić ikony ODTWARZACZA MULTIMEDIALNEGO, WIADOMOŚCI, KALENDARZA oraz KONTAKTÓW - jak na razie istnieje jeden sposób na zmianę tych plików - zainstalowanie pewnej aplikacji. Wiadomo jednak, że posiada ona pewne bugi - np. po jej usunięciu znikają polskie nazwy pozycji w menu (przywraca jedynie Format C:... ), a tego byśmy nie chcieli...
Mam zamiar skontaktować się z autorem danej aplikacji i w ramach współpracy dopracować ją. Jak sami zauważycie w tym pliku są trzy rodzaje grafik: 18x18, 40x40 i 64x64 - odpowiadają one za ikony w zależności od ustawienia menu (lista lub kafelki). Zasada modyfikacji jest identyczna jak w poprzednim fragmencie - plik grafiki plus maska odpowiadająca danej grafice.LSBCONLIB
W tym katalogu mamy LSBMPFO.mbm - plik ten zawiera grafikę odpowiedzialną za ikonkę w górnym prawym rogu lub w dolnym lewym rogu (w zależności od modelu - P99oI lub M6ooI) - menu podręczne - standardowo strzałka rozwijająca podmenu NOWA, POŁĄCZENIA, GŁOŚNOŚĆ itp.MPSAudioLIB
Zawartość - dwa pliki:
MPSAudioLIB.MBM odpowiada m.in. za ikonkę trybu cichego (ikonka przekreślonej nutki standardowo) oraz (prawdopodobnie - nie mam W95oI - ikonki w WALKMANIE: głośniej, ciszej itp.
transfersounddialogbitmaps.mbm ikonki wyboru profili (?) - ikona zestawu słuchawkowy, przekaz dźwięku AD2P itp.MPSPlaybackIconsLIB
MPSPlaybackIconsLIB.MBM odpowiadający za m.in. ikony radia nagrywania dźwięku (radio dotyczy W95oI ofkoz...
)tele
tu mamy trzy pliki:
power.mbm - zawiera grafikę odpowiedzialną za małe ikonki podczas włączania i wyłączania telefonu (telefon włączony, FlightMode, telefon wyłączony);
SimMeLocks.mbm - ikonki wyświetlane w trakcie sprawdzania statusu blokad SimLock - odblokowany / zablokowany;
telephonebitmaps.mbm - grafika wewnętrzna telefonu: ikonka przekazu połączeń i inne grafiki wyświetlane na górnym (lub dolnym - w przypadku P99oI) pasku. To co nas może najbardziej zainteresować to poz.78 - grafika wyświetlana w trybie statusu telefonu (w modelach debrandingowanych jest to standardowo logo SonyEricsson) oraz 151 - obraz wyświetlany podczas blokowania klawiatury.ZSBEXTLIB
jeden plik - ZSBExtLIB.MBM: przyznaję się bez bicia - nie wiem, co to za ikonki...
ZSBLIB
samotny ZSBLIB.MBM - na jego przykładzie została opisana powyżej zmiana grafik.ZSBMSGLIB
również tylko jeden: ZSBMsgLIB.MBM - plik z grafikami wyświetlanymi w menu WIADOMOŚCI: ikonka ustawień, MMS, odebranej wiadomości poczty głosowej itp.ZSBTELELIB
ostatni - ZSBTeleLIB.MBM - ikonki górnego lub dolnego paska zadań: połączenie z netem (charakterystyczna kula ziemska), indeks włączonej linii telefonicznej (w przypadku 2 linii na jednej karcie), warunkowy przekaz połączeń itp. Te ikonki ogólnie są przypisane do cech połączeń - zarówno z netem jak i pozostałych alternatywnych telefonicznych.KAŻDY PLIK, KTÓRY WRZUCICIE DO TEGO KATALOGU ZOSTANIE ODCZYTANY JAKO PIERWSZY (ZAMIAST ORYGINALNEGO PLIKU SYSTEMOWEGO), WIĘC MOŻLIWOŚCI STWORZENIA INDYWIDUALNEGO WYGLĄDU SĄ NAPRAWDĘ DUŻE...
Zrzut ekranu mojego fona - co prawda codziennie coś się zmienia, tak wyglądał w momencie pisania danego tutoriala:
W następnej części poradnika opiszę jak zmieniać ikony i wewnętrzne nazwy aplikacji z rozszerzeniem *.SIS stosowanych w fonach opartych na systemie SYMBIAN UIQ v3.Appendix 1. W przypadku fonów z wbudowaną pamięcią wewnętrzną bez możliwości rozszerzenia za pomocą pamięci typu flash (i nie tylko - powinny to przeczytać również osoby które chcą zapisać dane w pamięci wewnętrznej telefonu mimo posiadania karty pamięci) PRAWDOPODOBNIE istnieje możliwość zastąpienia plików wewnętrznych przez nadpisanie ich programem typu X-Plore - należy pamiętać o wykonaniu kopii bezpieczeństwa zastępowanych plików. W takim przypadku nie gwarantuję poprawnego funkcjonowania telefonu. Pamiętaj, że po każdym wgrywaniu plików lub czcionek telefon należy zrestartować.Miłego modowania! Zapraszam do komentowania i do podzielenia się swoimi grafikami...PzdrPORADNIK JEST MOJEGO AUTORSTWA. KOPIOWANIE POWIELANIE I CYTOWANIE FRAGMENTÓW BEZ ZGODY ZABRONIONE. JEŻELI CHCESZ GO ZAMIEŚCIĆ NA INNEJ STRONIE SKONTAKTUJ SIĘ ZE MNĄ.
W95oI
K75oI R2CAoo1 CID49 @ W8ooI R1BCoo2 | SONY MSPD 2GB | HPM-70
Custom icons | Custom menu (based on CLUBW8ooI) | Custom menu font | No operator logo | No date | Black battery indicator | Black range indicator | Red GPRS indicator | Fast title scrolling | Kriomag-Kopritis hybrid CAMDRV based on original SE v5.3 | Toshara v1.8 Final SNDDRV | Whitelist to blacklist | MP4 full support | etc

Nie ponoszę ŻADNEJ odpowiedzialności za to, co się stanie z Twoim telefonem - wszystkie operacje wykonujesz na własną odpowiedzialność i własne życzenie: ja Cię do tego nie zmuszam... ;-) Mimo braku ingerencji w pliki systemowe (mod polega tylko i wyłącznie na korzystaniu z priorytetów zainstalowanego software'u) zawsze może pójść coś "nie tak" - przeczytaj do końca ten tutorial zanim zaczniesz coś "rzeźbić"!ZMIANA FONTÓWZacznijmy od rzeczy najprostszej, czyli zamiany fontów w naszym telefonie. Operacja jest banalna - do jej wykonania potrzebujemy... swojej czcionki, znaczy takiej która nam się podoba i którą chcemy mieć w naszym fonie. No i DCU-60 albo czytnika kart...
Jedyny warunek: czcionka musi być "rozbita" na 4: REGULAR, BOLD, ITALIC, BOLD ITALIC - czyli potrzebujemy cztery pliki danej czcionki. Oczywiście istnieje możliwość wrzucenia różnych czcionek dla BOLD, ITALIC itp. - zawsze warto poeksperymentować... Z pojedynczymi czcionkami nie próbowałem ale domyślam się, że w przypadku braku jakiejś czcionki podstawi tylko tą, którą znajdzie - reszta będzie standardowa. Gdy mamy już czcionkę musimy ją odpowiednio nazwać. I tak: czcionka REGULAR ma mieć nazwę Sans-Serif_Latin-Regular.ttf, BOLD - Sans-Serif_Latin-Bold.ttf, ITALIC - Sans-Serif_Latin-Italic.ttf i analogicznie BOLDITALIC - Sans-Serif_Latin-BoldItalic.ttf. Należy zwrócić uwagę, czy dana czcionka obsługuje polskie znaki - po jej otwarciu powinniśmy ujrzeć ZAŻÓŁĆ GĘŚLĄ JAŹŃ a nie JACKDAWS LOVE MY BIG SPHINX OF QUARTZ. Jeżeli wrzucimy fonta nieobsługującego polskich ogonków to w fonie zamiast ą, ę itp pokażą się kwadraciki. Chyba że ktoś korzysta z angielskiego menu...Jedziem z tym śledziem: podłączamy fona lub kartę do kompa, wchodzimy na D: (czyli kartę pamięci), tworzymy katalog o nazwie RESOURCE, w nim tworzymy katalog FONTS. Do niego kopiujemy nasze czcionki o zmienionych wcześniej nazwach, odłączamy fona, wykonujemy restart i voila! Mamy nowego fonta. Bez flashowania, ingerencji w soft itp. Dzięki temu, że telefon najpierw szuka na karcie czyta naszą czcionkę zamiast systemowej. Proste? :mrgreen: Jak usunąć czcionkę albo zamienić na inną chyba już nie muszę tłumaczyć...
Tak wygląda fon ze zmienioną czcionką - niestety bez polskich znaków, ale mi się po prostu podoba (mam zamiar dorobić polskie czcionki, jednak ostatnio brakuje czasu; osoby chętne do pomocy w tworzeniu "ogonków" zapraszam - udostępnię tutorial oraz program):
ZMIANA IKON BATERII, ZASIĘGU ETC.Następna operacja dzięki której możemy coś zmienić to zmiana ikon baterii, zasięgu, BT, IrDy, blokady klawiatury itp.Co nam będzie potrzebne:
- manager plików np. X-Plore - wersja STD jest darmowa, wersja PRO jest płatna... Nie muszę chyba tłumaczyć, do czego służy Gugle... Nie jest to koniecznie niezbędne - łatwiejszą opcję opisałem dalej.
- MBMTool - w załączniku;
- trochę umiejętności w obróbce grafiki - wystarczy podstawowa znajomość np. GIMP'a i IrfanView (moje ulubione... )
- trochę dłubania w Guglach - można znaleźć naprawdę fajne ikonki, które można dostosować do naszych potrzeb.Na początku odpalamy X-Plore, wchodzimy na C:, katalog RESOURCE, wyszukujemy katalog ZSBLIB, tam mamy pliczek ZSBLIB.MBM. Kopiujemy go na kartę pamięci - KOPIUJEMY, nie PRZENOSIMY! Przeniesienie grozi brakiem możliwości włączenia telefonu i koniecznością flashowania - z tego co wiem XS++ w wersji v3.1 obsługuje telefony oparte na platformie SYMBIAN UIQ v3, jednak nie polecam stwarzania sobie kłopotów... Następnie wrzucamy nasz pliczek do kompa. Alternatywą jest ściągnięcie z netu gotowych plików ZSBLIB.MBM - już przerobionych bądź też oryginalnych.
Gdy mamy już ZSBLIB.MBM odpalamy MBMTool. Wygląda to mniej więcej tak:Link widoczny tylko dla zalogowanych Funkcje zostały opisane na zdjęciu, więc nie będę się rozpisywał - wszystko wyjdzie "w praniu"...
Otwieramy nasz ZSBLIB.MBM. Co dalej: w lewym oknie pojawi się kolejny numer i opis grafik zawartych w naszym pliku MBM (rozdzielczość, ilość BPP) a w prawym oknie podgląd danej grafiki. Grafikę którą chcemy zastąpić USUWAMY i klikamy na IMPORTUJ GRAFIKĘ Z PLIKU *.GIF. Grafika powinna mieć oczywiście rozmiar dopasowany do zastępowanej grafiki - do tego posłużą nam nasze umiejętności w obróbce grafiki... :mrgreen: Wybieramy plik i klikamy OTWÓRZ. Plik powinien pojawić się na liście jednak nie ma przypisanego numeru. Co zrobić? Proste - za pomocą strzałek umieszczonych pod listą grafik przesuwamy go w odpowiednie miejsce (w miejsce zastępowanego pliku ofkoz...) i już. Nie musimy zmieniać jego nazwy na odpowiedni numer - podczas zapisu pliku MBMTool sam nada mu odpowiednią nazwę odpowiadającą jego pozycji na liście. Ważną rzeczą jest zmiana palety kolorów na 24BPP Color - unikniemy dzięki temu przekłamań kolorów w czasie odczytywania grafiki przez telefon. Jak zapewne zauważycie każdy plik graficzny ma swój odpowiednik w postaci negatywu - jest to tzw. "maska" - dzięki niej telefon widzi co ma wyświetlać, a co nie. Maska polega na zamianie białego koloru z pliku grafiki w czarny w pliku maski. Podsumowując: w masce to, co ma być niewidoczne (np. pole dookoła ikony baterii) musi być czarne, a to co ma być widoczne (sama ikona) musi być białe. Paleta kolorów dla maski pliku powinna być ustawiona na 8BPP Mono.
Gdy już podmienimy wszystkie pliki które chcemy zapisujemy plik jako ZSBLIB.MBM.
Następną operacją jest oczywiście wrzucenie plików do telefonu. W tym celu w naszym ulubionym ;-) katalogu RESOURCE tworzymy katalog ZSBLIB i tam kopiujemy przerobiony przez nas plik. Standardowo restart i już - analogicznie jak poprzednio fon dłubie najpierw na karcie i czyta naszą grafikę a nie swoją...
Przykładowy zrzut z mojego fona:
STRUKTURA W KATALOGU RESOURCEW katalogu RESOURCE znajdują się następujące katalogi:appsW tym katalogu znajduje się plik ALaunchIcon.mbm w którym są dane dotyczące ikon w menu głównym. Niestety jeszcze nie rozgryzłem jak zmienić ikony ODTWARZACZA MULTIMEDIALNEGO, WIADOMOŚCI, KALENDARZA oraz KONTAKTÓW - jak na razie istnieje jeden sposób na zmianę tych plików - zainstalowanie pewnej aplikacji. Wiadomo jednak, że posiada ona pewne bugi - np. po jej usunięciu znikają polskie nazwy pozycji w menu (przywraca jedynie Format C:... ), a tego byśmy nie chcieli...
Mam zamiar skontaktować się z autorem danej aplikacji i w ramach współpracy dopracować ją. Jak sami zauważycie w tym pliku są trzy rodzaje grafik: 18x18, 40x40 i 64x64 - odpowiadają one za ikony w zależności od ustawienia menu (lista lub kafelki). Zasada modyfikacji jest identyczna jak w poprzednim fragmencie - plik grafiki plus maska odpowiadająca danej grafice.LSBCONLIBW tym katalogu mamy LSBMPFO.mbm - plik ten zawiera grafikę odpowiedzialną za ikonkę w górnym prawym rogu lub w dolnym lewym rogu (w zależności od modelu - P99oI lub M6ooI) - menu podręczne - standardowo strzałka rozwijająca podmenu NOWA, POŁĄCZENIA, GŁOŚNOŚĆ itp.MPSAudioLIB
Zawartość - dwa pliki:
MPSAudioLIB.MBM odpowiada m.in. za ikonkę trybu cichego (ikonka przekreślonej nutki standardowo) oraz (prawdopodobnie - nie mam W95oI - ikonki w WALKMANIE: głośniej, ciszej itp.
transfersounddialogbitmaps.mbm ikonki wyboru profili (?) - ikona zestawu słuchawkowy, przekaz dźwięku AD2P itp.MPSPlaybackIconsLIB
MPSPlaybackIconsLIB.MBM odpowiadający za m.in. ikony radia nagrywania dźwięku (radio dotyczy W95oI ofkoz...
)teletu mamy trzy pliki:
power.mbm - zawiera grafikę odpowiedzialną za małe ikonki podczas włączania i wyłączania telefonu (telefon włączony, FlightMode, telefon wyłączony);
SimMeLocks.mbm - ikonki wyświetlane w trakcie sprawdzania statusu blokad SimLock - odblokowany / zablokowany;
telephonebitmaps.mbm - grafika wewnętrzna telefonu: ikonka przekazu połączeń i inne grafiki wyświetlane na górnym (lub dolnym - w przypadku P99oI) pasku. To co nas może najbardziej zainteresować to poz.78 - grafika wyświetlana w trybie statusu telefonu (w modelach debrandingowanych jest to standardowo logo SonyEricsson) oraz 151 - obraz wyświetlany podczas blokowania klawiatury.ZSBEXTLIB
jeden plik - ZSBExtLIB.MBM: przyznaję się bez bicia - nie wiem, co to za ikonki...
ZSBLIBsamotny ZSBLIB.MBM - na jego przykładzie została opisana powyżej zmiana grafik.ZSBMSGLIB
również tylko jeden: ZSBMsgLIB.MBM - plik z grafikami wyświetlanymi w menu WIADOMOŚCI: ikonka ustawień, MMS, odebranej wiadomości poczty głosowej itp.ZSBTELELIB
ostatni - ZSBTeleLIB.MBM - ikonki górnego lub dolnego paska zadań: połączenie z netem (charakterystyczna kula ziemska), indeks włączonej linii telefonicznej (w przypadku 2 linii na jednej karcie), warunkowy przekaz połączeń itp. Te ikonki ogólnie są przypisane do cech połączeń - zarówno z netem jak i pozostałych alternatywnych telefonicznych.KAŻDY PLIK, KTÓRY WRZUCICIE DO TEGO KATALOGU ZOSTANIE ODCZYTANY JAKO PIERWSZY (ZAMIAST ORYGINALNEGO PLIKU SYSTEMOWEGO), WIĘC MOŻLIWOŚCI STWORZENIA INDYWIDUALNEGO WYGLĄDU SĄ NAPRAWDĘ DUŻE...
Zrzut ekranu mojego fona - co prawda codziennie coś się zmienia, tak wyglądał w momencie pisania danego tutoriala:
W następnej części poradnika opiszę jak zmieniać ikony i wewnętrzne nazwy aplikacji z rozszerzeniem *.SIS stosowanych w fonach opartych na systemie SYMBIAN UIQ v3.Appendix 1. W przypadku fonów z wbudowaną pamięcią wewnętrzną bez możliwości rozszerzenia za pomocą pamięci typu flash (i nie tylko - powinny to przeczytać również osoby które chcą zapisać dane w pamięci wewnętrznej telefonu mimo posiadania karty pamięci) PRAWDOPODOBNIE istnieje możliwość zastąpienia plików wewnętrznych przez nadpisanie ich programem typu X-Plore - należy pamiętać o wykonaniu kopii bezpieczeństwa zastępowanych plików. W takim przypadku nie gwarantuję poprawnego funkcjonowania telefonu. Pamiętaj, że po każdym wgrywaniu plików lub czcionek telefon należy zrestartować.Miłego modowania! Zapraszam do komentowania i do podzielenia się swoimi grafikami...PzdrPORADNIK JEST MOJEGO AUTORSTWA. KOPIOWANIE POWIELANIE I CYTOWANIE FRAGMENTÓW BEZ ZGODY ZABRONIONE. JEŻELI CHCESZ GO ZAMIEŚCIĆ NA INNEJ STRONIE SKONTAKTUJ SIĘ ZE MNĄ.Edytowano 2007-11-22, 16:28 przez WyprasujMnie
W95oIK75oI R2CAoo1 CID49 @ W8ooI R1BCoo2 | SONY MSPD 2GB | HPM-70
Custom icons | Custom menu (based on CLUBW8ooI) | Custom menu font | No operator logo | No date | Black battery indicator | Black range indicator | Red GPRS indicator | Fast title scrolling | Kriomag-Kopritis hybrid CAMDRV based on original SE v5.3 | Toshara v1.8 Final SNDDRV | Whitelist to blacklist | MP4 full support | etc